péntek, 07 április 2023 09:01

Házasság

Rate this item
(0 votes)

Házasság

Kedves Jegyespár!

Szeretettel köszöntünk Benneteket plébániánk honlapján!

2024-es házasságkötésre a következőképpen lehet jelentkezni: 

- Irodai időben (az ügyfélfogadási rend a jobb oldalon látható) HA MINDKETTEN KATOLIKUS VALLÁSUAK! 

Ha az egyikőjük nem katolikus akkor csak személyesen a plébános atyánál, előre egyeztetett időben!
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Jelentkezéshez kérjük töltsék ki számítógéppel az adatlapot! 5.000 Ft foglalási díjat kérünk (ez beleszámít az esketési összegbe). (Időpont módosításnál vagy a házasságkötés elmaradása esetén ezt az összeget nem tudjuk visszafizetni!) Ha mindezek a jelentkezéskor megvannak, akkor ceruzával beírjuk Önöket!

Mihelyt minden irat rendelkezésünkre áll (lásd lejjebb: Mi szükséges a szentségi házassághoz?) és a teljes összeg befizetésre került, tollal is beírjuk Önöket! Ezeket legkésőbb az esküvő előtt 1 hónappal rendezni kell! Ennek elmulasztása esetén nem  tudjuk garantálni a házasságkötést!

SZENTSÉGI HÁZASSÁGKÖTÉS SZOMBATONKÉNT LEHETSÉGES TEMPLOMUNKBAN!

E-MAILEN, TELEFONON, POSTAI ÚTON, FAXON ILLETVE SZÜLŐKÖN KERESZTÜL NEM LEHET JELENTKEZNI HÁZASSÁGKÖTÉSRE!  

JELENTKEZNI SZEMÉLYESEN ÉS CSAK A HÁZASULANDÓ PÁR JELENTKEZHET! 

MINDAZOK, AKIK A JÁRVÁNY MIATT LEMONDTÁK AZ ESKÜVŐJÜKET ÉS 2022-RE SZERETNÉK, KÉRJÜK AZOK IS JELENTKEZZENEK AZ ÚJ IDŐPONT MIATT!

JEGYESOKTATÁS A TERVEK SZERINT FEBRUÁR - MÁRCIUS KÖRÜL KEZDŐDIK. HÉTKÖZNAPONKÉNT ESTE 7 ÓRAI KEZDETTEL. A PONTOS DÁTUM MIATT JANUÁR VÉGÉN KELL JELENTKEZNI.

 

ELSŐSORBAN AZOKNAK TUDJUK A JEGYESOKTATÁST BIZTOSÍTANI AKIK TEMPLOMUNKBAN KIVÁNNAK HÁZASSÁGOT KÖTNI!

Tovább olvasva még néhány hasznos információt találhattok! 

Szertartás szövege idekattintva érhető el! A szertartás átbeszélése a jegyesoktatáson, illetve a személyes beszélgetés alkalmával történik!

Esküvőre készültök vagy házasságra? - néhány gondolat!

Amiről a jegyesség idején beszélni kell - ötletek a közös beszélgetéshez!


"A házassági szövetséget, amelyben a férfi és a nő az egész élet olyan közösségét hozza létre egymással, amely természeténél fogva a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul, Krisztus Urunk a megkereszteltek között a szentség rangjára emelte."

(Katolikus Egyház Katekizmusa 1601. pont)

Isten az embert férfinak és nõnek alkotta és boldogságra rendelte. Ezt a boldogságot az ember vagy a Mennyek Országáért önként vállalt szüzességgel, vagy a házasság szentségében megszentelt életszövetséggel éri el.

Ezért arra biztatjuk fiataljainkat, hogy ha tisztességes keresés után ráakadtak életük párjára, kössenek életszövetséget szerelmükkel és kérjék az egyház papjait, hogy házasságkötésüknél tanúskodva áldják meg ezt a szent életszövetséget.

Plébániánkon szeretettel látjuk azokat a párokat, akik Isten szent színe előtt kívánnak házasságot kötni. Ehhez szükség van az úgynevezett jegyesoktatásra! 

Minden közlekedő embernek nagy gondjai lehetnek, ha el akar érkezni a célba, és nem ismeri az odavezető utat, nem tudja, hogy melyik sávba kell beállni. Nincs nála térkép, ami elvezetné a célhoz, a biztos garázsba. Talán többször is eltéveszthetjük az útelágazást.

Éppen ilyen bonyolult útelágazás a házasság is. A helyes út megválasztására csak komoly megfontolás és a legfontosabb kérdések tisztázása után szabad vállalkoznunk. Azt az utat kell megtalálni, amelyen emberi életünk boldogságát eredményezi. Nem mindig tragédia, ha az ember úgy kezd bele valamibe: „ahogy esik úgy puffan” – vagyis: örülök neki ha sikerül, de ha nem majd másképp folytatom. A házasság nem ilyen. Aki házasságra lép, annak mindig tudnia kell, hogy mit miért tesz. A jó házasságot nem kapja ingyen két ember, hanem fokozatosan kell felépíteni. Ez sikerülhet is, csak némi alap kell hozzá: a jegyesek legyenek egymáshoz valók, összeillők. Az együtt járás, jegyesség ideje alatt azt kell vizsgálni, hogy tudom-e szeretni harminc év múlva is?

A jegyesoktatás nem old meg minden problémát, nem ad meg minden választ. Csak egy útjelző tábla szeretne lenni, a kereszteződésben, csak szempont a komoly megfontoláshoz, egy elem az építkezéshez.

Mi szükséges a szentségi házassághoz?

Először is személyes érettség! Azaz életre való elköteleződés, felelősségvállalás és a házassággal járó terhek hordozására való képesség.

 

JEGYESOKTATÁSON VALÓ AKTÍV RÉSZVÉTEL! Jegyesoktatás időpontjai 2023. januárjában lesznek meghirdetve

Ugyanakkor szükséges néhány adminisztráció is:

1. Keresztlevelek (menyasszony és vőlegény)
- a keresztelés helye szerinti plébánia állítja ki

Katolikus templomban csak úgy lehet házasságot kötni, hogy legalább az egyik fél római katolikus és mindketten szabad állapotúak!

2. Házassági elbocsájtó
- az állandó lakcím szerint illetékes plébánia állítja ki (kiállításhoz be kell mutatni ott a keresztleveleket!) Ha mind a két fél katolikus, akkor elég az egyik fél állandó lakcíme szerinti plébánostól.

Ha az egyik fél katolikus, a másik fél protestáns, vagy felekezeten kívüli, akkor a katolikus fél plébániája az illetékes.

Ha valakik nem nálunk vesznek részt jegyesokatáson, akkor hozniuk kell róla igazolást!

Ha a jegyesek közül egyikük nincs megkeresztelve a házasságkötéshez PÜSPÖKI FELMENTÉS szükséges. Ezt a plébánia intézi!

Fontos, hogy mielőbb jelentkezzünk az esketés helyén, illetve a lakhely szerinti plébánián! 

További érdeklődés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Read 1282 times Last modified on szombat, 30 december 2023 10:44
More in this category: « Keresztség
Joomla Templates: from JoomlaShack