vasárnap, 04 június 2023 06:24

Beszámoló a mariazelli zarándoklatról

Rate this item
(0 votes)

Május 19.-én reggel Zoltán atyával és Andrással és egy nagyon kedves, jó kedélyű zarándok csoporttal indultunk el. A „Seegrotte”-t, Közép-Európa legnagyobb tavasbarlangját néztük meg először, melyen hajóztunk is. Ezután a heiligenkreuzi apátsághoz mentünk, ahol nagyjából 100 szerzetes él még ma is, a 12. század óta megszakítás nélkül működő kolostorban. A Zoltán atya által celebrált szentmise után megismertük a ciszterci kolostor történetét és a látogatók számára nyitott részeit. A kolostor éttermében megkóstolhattuk a helyi specialitásnak számító finom kolostor levest. Még belehallgattunk a szerzetesek latinul énekelt vesperásába, mielőtt a szállásra mentünk. 

A második napunkon a korai reggeli után gyönyörű szerpentines úton Mariazell felé vettük az irányt, mi is a „hegyekbe siettünk”. Nagy öröm volt, hogy a napi szentmisénket a kegyszobornál mutathatta be Zoltán atya.

 

 

Majd idegenvezetéssel megnéztük a kincstárat. A szuvenir soron mindenki izlésének megfelelően válogathatott az ajándéktárgyak, illetve a gasztronómia helyi specialitásai között. (Fakultatív: libegőzés). Innen a melki apátsághoz utaztahol közösen zsolozsmáztunk a templomban, itt is megnéztük a kiállítást, és sétáltunk az óvárosban. 

Az utolsó napon Sankt Pöltenben rövid városi sétát követően a Dómot tekintettük meg, majd délután Güssingbe / Németújvárba érkeztünk. A várba siklóval juthattunk fel, majd a múzeumi részek gazdag látványát követően a 141 lépcsőfokkal megközelíthető tornyot megmásztuk, ahol harangozásra is lehetőség nyílt. Utolsó állomásunk Boldog Batthyány-Strattmann László sírhelyénél volt, ahol Zoltán Atya igazán mély lelki tartalmakkal teli szentmisét mutatott be.

 

Hazaindulás előtt még megálltunk vacsorázni, majd hősiesen, megállás nélkül jöttünk hazáig, hogy sofőrünk ne csússzon ki a munkaidejéből.  Köszönjük Andrásnak a programok profi és lelkiismeretes szervezését és lebonyolítását! Köszönjük Zoltán atyának a sok lelki ajándékot, a buszon levezényelt zsolozsmákat, lorettói litániákat, rózsafüzéreket, a szentmiséket és gyónási lehetőséget, amivel mindig rendelkezésünkre állt! 

 

Szívből kívánjuk, hogy mindenkinek sok kegyelmet, töltődést és lelki gyümölcsöt hozzon ez a közös zarándoklat! 

Annamária és Réka 

Read 317 times Last modified on vasárnap, 04 június 2023 20:35
Joomla Template: from JoomlaShack