szerda, 27 április 2016 14:24

Eucharisztia

Written by
Rate this item
(0 votes)

Az Eucharisztia és a szentmise ünneplése, az elsőáldozás

A szentmise az Eucharisztia, azaz a kenyérben jelenlévő Krisztus ünneplése, hálaadás Jézus keresztáldozatáért és föltámadásáért, vagyis a megváltásért. A szentmise így Jézus kereszthalálának és föltámadásának emlékezete és megjelenítése, melyben újra és újra a húsvét jelenik meg. Minden szentmisében a megváltás kegyelmét kapjuk, ami végtelen értékű, nem csak egy-egy emberért szóló, hanem sokakért, az egész világ üdvösségéért.

Az Apostolok Cselekedete beszámol róla, hogy a hét első napján, az első keresztények vasárnap házaknál törték meg a kenyeret, úgy, ahogy Jézus az apostolokra hagyta: felolvasták és magyarázták az ószövetségi Szentírás egy-egy részletét, majd megbánták nyíltan Isten és a közösség ellen elkövetett bűneiket, és magukhoz vették Jézus Krisztus Testét és Vérét.

Az Eucharisztia vétele egyesülés Krisztussal és az ő titokzatos testével, az egyházzal. A szentáldozás segít a jóra való törekvésben, segít megszabadulni a bűntől, a rossz szokásainktól, a betegségektől, erőt ad a kísértésekben és a betegségekben, és erőt ad a másik ember elfogadására, az egységre, hiszen „egy kenyérből és egy kehelyből részesülünk.”

A szentmisére mindig nyitottsággal és mély hittel érkezzünk, hogy Jézus szavával és testével segíteni, gyógyítani, változtatni tud. Készüljünk imával, hogy lecsöndesedjünk és igazán a lényegre, az Úrra figyeljünk. Ezért igyekezzünk ne csupán a mise kezdésének időpontjára a templomba érkezni, hanem valamivel korábban, hogy csendben, imádságban készülhessünk az Úr Jézussal való találkozásra.

A misén vegyünk részt aktívan az énekekben, imádságokban: ez elmélyíti a misztériummal való találkozást, megtisztít és megerősít a Krisztussal való egyesülésben. Aki veheti Krisztus Testét és Vérét, az vegye és erősödjék általa, amikor pedig valaki - valamilyen belső okból - nem veheti magához, ajánlott, hogy legyen köztünk és velünk a szentmisén. Ha pedig valami bűn terheli lelkünket és gátolja a szent találkozást, a gyóntatószék ajtaja mindig nyitva áll az Istennel való kiengesztelődésre és újjászületésre. Akinek kételye van, hogy járulhat-e tiszta szívvel szentáldozáshoz, kérdezzen meg egy lelki atyát erről. 

Az első szentáldozás gyermekek részére

Plébániánkon az első szentáldozást általában az általános iskola 3. osztályának végén, májusban szoktuk kiszolgáltatni. Ehhez két év folyamatos hitoktatás és a szülőkkel való rendszeres részvétel a vasárnapi szentmiséken szükséges, és megelőzi az első szentgyónás. Fontos, hogy a gyerekeket a szülők és a család - jó példával és támogatással - folytonosan segítse a készületben és a keresztény életben való növekedésben. Idei évtől kezdve (2015) az elsőáldozás előtt álló gyerekeknél heti 2 óra hitoktatást biztosítunk. Egyik az iskolában vagy plébánián, másik óra pedig egy közös elsőáldozási felkészítés a plébánián csütörtökönként du. 1/2 5-kor! Ennek programját idekattintva találják!

A jelentkezés módja az elsőáldozásra készülő csoportba:

A közvetlen felkészítést 3. osztályban a plébános atya tartja. Elsőáldozásra jelentkező idősebb gyerekek és bármilyen gond, kérdés esetén kérjük, keresse fel személyesen a plébános atyát. Az elsőáldozási felkészítő programját idekattintva találják!

Felnőtt korban

Felnőtt korban az elsőáldozásra való felkészítés katekumenátusban, egy szentségfelvételre felkészítő közösségben, csoportban történik, és általában legalább egyéven át tart, hogy a keresztény élet gyakorlatába biztos módon előrehaladjon a jelentkező. Személyes jelentkezéshez és beszélgetéshez egyeztethet időpontot a plébános atyával. Ezek a közös hittanok két hetente hétfőnkén vannak este 7 órakor a plébánián!

Read 29275 times Last modified on szerda, 27 április 2016 14:24
More in this category: Alapítványunk »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Joomla Templates: from JoomlaShack