Templomunk kórusa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. október 25. hétfő, 10:31

95 ÉVES A KÖBÁNYAI SZENT LÁSZLÓ KÓRUS

2014

Szeptember 14. vasárnap 19:00

G. Rossini: Stabat Mater

Előadják: az Óbudai Szent Péter és Pál templom

és a Szent László templom kórusai

Duba Szilvia szoprán

Bardócz Erzsébet alt

Hajdu András tenor

Lettner Zsolt basszus

karigazgató: Kenessey László

vezényel: Varsányi István

 

Szeptember 21. vasárnap 19:00

Pomázi Ifjüsági Fúvószenekar

vezényel: Széplaki Zoltán

G. F. Händel: Tűzijáték – szvit

G. F. Händel: Largo

L. Mozart: Altharsona verseny II.

J. S. Bach: Arioso

J. S. Bach: Sheep may safely graze

J. Chr. Pezel: Sarabande

J. S. Bach: Jesu Joy of Man’s Desiring

G. F. Händel: Lascia ch’ io pianga

G. Ph. Telemann: D-dúr trombitaverseny – Adagio

 

Október 26. vasárnap 19:00

Mészáros Zsolt Máté orgonaművész koncertje

Közreműködik a Szent László templom kórusa, vezényel: Varsányi István

Liszt Ferernc: O salutaris hostia

Liszt Ferernc Ave maris stella

Liszt Ferernc: Tu es Petrus

Liszt Ferernc: Orgonaművek

 

 

A Szent László Kórust vezényli Varsányi István

A templom orgonaművésze: Mészáros Zsolt

Kórusunk énekművész-szólistái:

Lipták Mária (szoprán) Bardócz Erzsébet (alt)

Honinger László (tenor) Lettner Zsolt (basszus)

Korpás Ferenc (1997 - 2012)

Basky István† (1997 - 2012)

Pál Olga†


A KŐBÁNYAI SZENT LÁSZLÓ KÓRUS HANGFELVÉTELEI

Megjelent kórusunk új CD-je!

Adventtől adventig

Mozart zenéje az egyházban

Mozart zenéje az egyházban                Gounod: Messe solenelle

Mozart: Requiem                             Dvořák: D-dúr mise

Hidas: Missa in honorem Regina Pacis   Dvořák: Stabat Mater


Haydn: Nelsonmesse                         Az egyházi muzsika gyöngyszemei

Korok muzsikája.                              Megemlékezés 1956 hősi halottaira

A CD-k megvásárolhatóak a templomban illetve megrendelhetők a plébánián és a templom kórusánál.

KÓRUSUNK TÖRTÉNETE

A kőbányai Szent László plébániatemplom kórusa 1919-ben alakult meg. 1947-ig a kort híven tükröző késő-romantikus műveket énekelt. Híressé vált a Nagypéntekenként elhangzó “Jeremiás siralmai” előadása, amelyet a Magyar Rádió abban az időben egyenes adásban közvetített.

Az 1950-es években a kórus - az egyházi szolgálatot ellenző, tiltó kommunista állam elnyomása ellenére - nem oszlott fel, hanem Incze Aurél vezetésével tovább működött. 1957 és 1967 között az énekkar már Mozart, Schubert, Haydn műveket énekelt. 1967-ben az énekkar vezetését Varsányi István vette át.

 

Varsányi István, a kórus igazgatója és karmestere, 1933-ban Budapesten született. Tanulmányait a Budapesti Zenei Konzervatóriumban végezte. Karvezetői diplomáját 1960-ban szerezte meg. Ezután a debreceni Szent Anna templomban, majd Budapest-Rákosfalva katolikus templomában működött. 1981-től ő szervezi a külföldi utakat, amelyek jobbára csere-kapcsolatok révén jönnek létre. Varsányi Istvánt 1987-ben a Művelődésügyi Minisztérium “Kodály-emlékplakett”-el tüntette ki, több évtizedes munkája elismeréséül. 2000-ben pedig Budapest-Kőbánya Önkormányzata „Kőbányáért Emlékplakett”-tel honorálta tevékenységét.

Jelenleg is ő irányítja a szakmai munkát. Áldozatos tevékenységének köszönhetően a kórus mind létszámát tekintve, mind pedig zeneileg jelentős fejlődésen ment át. Az énekkar repertoárját oratóriumokkal és újabb misékkel bővítette, felújításra került a legendás “Jeremiás siralmai” is. A kórus rendszeresen énekel az egyházi év fő ünnepein, valamint a hónap első és harmadik vasárnapján a Kőbányai Szent László templomban.

A külföldi szereplések 1974-ben Varsóban kezdődtek el, a lengyelek által szervezett “Sacrosong fesztivál”-on. Ezt követte 1978-ban a “Czestohowai fesztivál”. 1981-től többször járt a kórus Németországban, Ausztriában, Svájcban, Spanyolországban. Három kiemelkedően sikeres szereplése volt a kórusnak a Salzburgi Dómban, 1987-ben, 1991-ben és 1994-ben. Hasonlóan nagy sikerű volt a St. Galleni székesegyházban 1994-ben megtartott fellépése is. 1995-ben Olaszországban turnézott a kórus és koncerteket adott Assisiben, Colle Valencában és a római Lateráni Bazilikában. 1996-ban Franciaországban, a párizsi “Notre Dame”-ban lépett fel.

 

Az énekkar sikereihez nagy segítséget nyújtottak korábban sok éven át Kárpáti József, Áchim Erzsébet, Király Csaba orgonaművészek, és nyújtanak jelenleg is Lipták Mária szoprán szólista és hangképző tanár, valamint Kassay Balázs karvezető, korrepetitor. A kórus orgonistája 2004-től Horváth Márton Levente orgonaművész és zeneszerző.

 

Az énekkar emlékezetes sikere, hogy az 1991-ben Budapesten megrendezett “III. Nemzetközi Kórusverseny”-en tizenhat induló között ezüst-diplomát nyert.

 

Az Ecclesia kiadásában 1986-ban a kórusnak nagylemeze jelent meg, amelyen Mozart “Litániá”-ja és a “Jeremiás próféta siralmai” szerepel. 1997-ben jelent meg a kórus első, Dvorák “Stabat Mater” című csodálatos oratóriumát tartalmazó CD-je. A második CD felvételen a jubileumi 2000. év ünnepi szentmiséjén előadott C.F. Gounod: Szent Cecilia mise szólal meg.

 

A kőbányai Szent László Kórus létszáma jelenleg 63 fő. A szerepléseken általában 50-55 fő vesz részt. A repertoár szinte kizárólag vegyeskari művekből áll, amelyek a capella darabok, motetták, valamint misék és oratóriumok. A művek szerzőinek köre Palestrinától a XX. századi zeneszerzőkig terjed.

Kórusvezető elérhetősége: Varsányi István 06-20-355-7829
Próba minden csütörtökön 18.30-kor a kóruson!

A kórus története idekattintva és idekattintva pdf formátumban letölthető!

Módosítás dátuma: 2014. július 30. szerda, 14:25