Esküvő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Balogh Attila   
2011. január 24. hétfő, 11:19

Kedves Jegyespár!

Szeretettel köszöntünk Benneteket plébániánk honlapján!

A 2014-es esztendő következő jegyesoktatása: július elején kezdődik!

Helyszín: Szent László tér 25. Plébánia

Jegyesoktatásra azokat a fiatalokat várjuk, akik templomunkban szeretnének házasságot kötni vagy Kőbányán laknak!

 

Amire kérni szeretnénk titeket:

- Ha mindketten római katolikusok vagytok, akkor a plébániai irodai időben tudtok jelentkezni az esküvőre. Irodai időt a főoldalon, jobb oldalt találjátok!

- Jelentkezéskor kell elhozni a keresztleveleket (aki katolikus) és az elbocsájtót abban az esetben ha nem plébániánk területén laktok. Ebben az esetben tudunk biztos időpontot adni!

- Ha egyikőtök nem római katolikus akkor először velem kell személyesen időpontot egyeztetnetek! E-mail címem: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Szeretettel várlak Benneteket: Attila atya

Tovább olvasva még néhány hasznos információt találhattok!

Esküvőre készültök vagy házasságra? - néhány gondolat!

Amiről a jegyesség idején beszélni kell - ötletek a közös beszélgetéshez!


"A házassági szövetséget, amelyben a férfi és a nő az egész élet olyan közösségét hozza létre egymással, amely természeténél fogva a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul, Krisztus Urunk a megkereszteltek között a szentség rangjára emelte."

(Katolikus Egyház Katekizmusa 1601. pont)

Isten az embert férfinak és nõnek alkotta és boldogságra rendelte. Ezt a boldogságot az ember vagy a Mennyek Országáért önként vállalt szüzességgel, vagy a házasság szentségében megszentelt életszövetséggel éri el.

Ezért arra biztatjuk fiataljainkat, hogy ha tisztességes keresés után ráakadtak életük párjára, kössenek életszövetséget szerelmükkel és kérjék az egyház papjait, hogy házasságkötésüknél tanúskodva áldják meg ezt a szent életszövetséget.

Plébániánkon szeretettel látjuk azokat a párokat, akik Isten szent színe előtt kívánnak házasságot kötni. Ehhez szükség van az úgynevezett jegyesoktatásra!

Minden közlekedő embernek nagy gondjai lehetnek, ha el akar érkezni a célba, és nem ismeri az odavezető utat, nem tudja, hogy melyik sávba kell beállni. Nincs nála térkép, ami elvezetné a célhoz, a biztos garázsba. Talán többször is eltéveszthetjük az útelágazást.

Éppen ilyen bonyolult útelágazás a házasság is. A helyes út megválasztására csak komoly megfontolás és a legfontosabb kérdések tisztázása után szabad vállalkoznunk. Azt az utat kell megtalálni, amelyen emberi életünk boldogságát eredményezi. Nem mindig tragédia, ha az ember úgy kezd bele valamibe: „ahogy esik úgy puffan” – vagyis: örülök neki ha sikerül, de ha nem majd másképp folytatom. A házasság nem ilyen. Aki házasságra lép, annak mindig tudnia kell, hogy mit miért tesz. A jó házasságot nem kapja ingyen két ember, hanem fokozatosan kell felépíteni. Ez sikerülhet is, csak némi alap kell hozzá: a jegyesek legyenek egymáshoz valók, összeillők. Az együtt járás, jegyesség ideje alatt azt kell vizsgálni, hogy tudom-e szeretni harminc év múlva is?

A jegyesoktatás nem old meg minden problémát, nem ad meg minden választ. Csak egy útjelző tábla szeretne lenni, a kereszteződésben, csak szempont a komoly megfontoláshoz, egy elem az építkezéshez.

Mi szükséges a templomi esküvőhöz?

Először is személyes érettség! Azaz életre való elköteleződés, felelősségvállalása és a házassággal járó terhek hordozására való képesség.

 

Ugyanakkor szükséges néhány adminisztráció is:

1. Keresztlevelek (menyasszony és vőlegény)
- a keresztelés helye szerinti plébánia állítja ki

Katolikus templomban csak úgy lehet házasságot kötni, hogy legalább az egyik fél római katolikus és mindketten szabadállapotúak!

2. Házassági elbocsájtó
- az állandó lakcím szerint illetékes plébánia állítja ki (kiállításhoz be kell mutatni ott a keresztleveleket!) Ha mind a két fél katolikus, akkor elég az egyik fél állandó lakcíme szerinti plébánostól.

Ha az egyik fél katolikus, a másik fél protestáns, vagy felekezeten kívüli, akkor a katolikus fél plébániája az illetékes.

Ha valakik nem nálunk vesznek részt jegyesokatáson, akkor hozniuk kell róla igazolást!

Ha a jegyesek közül egyikük nincs megkeresztelve a házasságkötéshez PÜSPÖKI FELMENTÉS szükséges. Ezt a plébánia intézi!


Fontos, hogy mielőbb jelentkezzünk az esketés helyén, illetve a lakhely szerinti plébánián!

Szertartás szövege
idekattintva érhető el! A szertartás átbeszélése a jegyesoktatáson, illetve a személyes beszélgetés alkalmával történik!
További érdeklődés:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

További képek:


Módosítás dátuma: 2014. május 23. péntek, 21:20